Kullancsirtás Budapesten és vonzáskörzetében

Kullancsirtás

Kullancsirtás biztonsággal hatásosan

COMBI Kft. Tel:20 945-9090

kartevo@kartevomentesites.hu

 

kullancsirtás  budapesti kertekben, Budapesten a zöld területeken !


A kullancsokat sokan ismerik ezért sok mende-monda kering ezekről a parazitákról.
Ezen az oldalon tájékoztatjuk Önt hogy megismerje a valóságot a kullancsokról, a kullancsirtásról, esetleges fertőzésekről.

A kullancs ami ellen érdemes védekezni a budapesti kertekben!

A kullancsok tulajdonképpen nem rovarok. Ezek a vérszívó élősködők pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék csoportjába sorolható. Egy kicsiny állat ugyanakkor veszélyt jelentő vérszívó. A kullancs általában erdőn mezőn tartózkodó fajta
 

Kullancsirtás a múltban:

Jó pár évvel ezelőtt egy sátortábort, gyermektábort stb. nem engedtek a hatóságok üzemeltetni amíg a kullancsirtás elvégzése nem történt meg!
Gyakran végeztünk kullancsirtást tájfutás útvonalain is. Ma már mása helyzet kullancsirtás helyett az egyéni védekezésre helyezik a hangsúlyt. Mindenki eldöntheti hogy mi a színpatikus számára!
 


Kullancsirtásról keringő mendemondák:


Sokan hirdetik és állítják hogy a kullancsirtást betiltották Európában. Ezzel szemben a valóság az hogy néhány éve Európában újra kellet regisztráltatni a gyártóknak a kémiai szereket. A regisztráció díja pedig igen magasra sikeredett. Ennek hatására a kullancsirtásra korábban regisztrált anyagot a gyártó nem regisztráltatta a kullancsok ellen mert számítása szerint nem érte meg az újra engedélyezési eljárás. Kullancsirtás nincs betiltva csak a régi kullancsirtó szert erre a célra nem használható.

A kullancsok az erdőben, kertekben, mezőkön az aljnövényzeten tartózkodik, innen várja az alkalmat hogy a gyanútlan áldozatára másszon. Ennek a ténynek figyelembevételével a kullancsirtás ezeknek a zöld területeknek a kezelésével történik. A kertekben a bokrokat füves részeket kezeljük másfél méteres magasságban oly módon hogy a felhasznált szer egyenletesen eljusson a kívánt zöld felületre. Évente kettő vagy három kezelés szükséges ahhoz hogy a túlszaporodott kullancsok ne jelentsen veszélyt a kertben pihenő ember családjára. Az ilyen kullancsirtás biztosítja a nyugodt munkavégzést és a pihenést a szabadban

Ha szeretné családját távol tartani a kullancsoktól budapesti kertjében? Biztonságban használnia háza kertjét, és ne kelljen attól félnie, hogy egy kullancs megfertőzi Önt, vagy a családját.

A megoldás a kullancsirtás!

 A budapesti pihenőkerteket vagy hobbi kerteket kullancsirtással élhetőbbé és veszélytelenné tehetjük, de ez nem mondható el a erdőkről és mezőkről! A kiránduló, az erdőt járó embereknek egyéni módon kell védekezni a kullancsok ellen.

Kullancs eltávolításához nem kell szakember (főleg nem éjszakai ügyletes orvosi segítség). A csipesszel megfogva a szívószervét, minél közelebb a bőrhöz, határozott mozdulattal ki lehet fordítani.  Ha kéznél van sebfertőtlenítő, azzal letörölhető a bőr. Nincs jelentősége annak a pici, pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozásnak, ami 1-2 napig a csípés helyét jelzi. Más a helyzet a körkörösen növekedő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírral, melynek közepe elhalványul, széle kokárdaszerűen éles. Ez a Lyme kórt terjesztő borrelia fertőzés egyik tünete. Bőrgyógyász lássa a reakciót, ő döntse el mi a teendő. Egyéb kullancs okozta fertőzés is előfordul, de ritkaságszámba megy.

A Lyme-kór betegséget évente 1500-2000 esetben diagnosztizálnak nálunk, de sokszor rejtve marad. A kullancs-encephalitis ellen rendelkezésre áll védőoltás, a Lyme-kór pedig - ha a tünetek alapján egyértelműen igazolt megjelenése - nagy dózisban adott antibiotikummal tökéletesen gyógyítható