szúnyogirtás indokai

 

                                             

szúnyogirtás megrendelése 06-20-9459090

szúnyogirtás szabadtéri rendezvényeken , üdülő területeken


Földi szúnyogirtás ködképzés

szúnyogirtás szabadban


Szúnyogirtás otthon

Szúnyogirtás táborokban


 

 

 Az időjárás változásával ( általános felmelegedés) megjelennek az országban olyan szúnyogfajok amelyek ez idáig nem voltak jelen környezetünkben. Új fajok új korokozókat hoznak magukkal. Az újfajok az egyre fokozódó kereskedelmi tevékenység mellékterméke. Ezek a messze földről behurcolt szúnyogfélék az általános felmelegedésnek köszönhetően nem pusztulnak el úgy minta régi szép időben, sőt még szaporodnak is. A szúnyogirtást vagy ahogy mostanában nevezik szúnyoggyérítést közegészségügyi szempontok indokolják. A szúnyogokat egészségügyi kártevők közé sorolja  a jogszabály

Szúnyogok terjesztik az alábbi megbetegedéseket is ezért indokolt a szúnyogirtás

Malária
A közegészségügyi hálózat, a WHO segítségével és a DDT felhasználásával, sikeres szúnyogirtás következtében 1959-ben felszámolták a maláriát . Azóta kizárólag import eset (évente kb. 7-20 megbetegedés) fordul elő. A betegség pedig kizárólag vektorok, a maláriaszúnyogok (Anopheles fajok) közvetítésével terjed. Mivel Magyarországon az Anophelesek változatlanul honosak, ezért jogosan merül fel az a kérdés, hogy amennyiben tünetmentes kórokozó-hordozók a kiemelt jelentőségű üdülőterületeken (pl. a Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó stb. mellett) tartózkodnak, az ott ugyancsak jelen levő maláriaszúnyogokon keresztül van-e reális veszélye a megbetegedés újbóli hazai megjelenésének és elterjedésének? Ezeken a területeken napjainkban minden évben szervezett szúnyogirtás történik.

A leishmaniasis betegség:
Terjesztője a lepkeszúnyog, pici, szőrös testű, hangtalan röptű szúnyogfajta. Sajnos átfér a szúnyoghálón, csípése fájdalommentes és nem hagy tipikus nyomot a bőrön. Eddig tipikusan a déli országokban előforduló szúnyogról beszélünk, azonban manapság már hazánkban is megtalálható. Eredeti hazájában többféle betegség terjesztőjeként tartják számon, azonban Magyarországon eddig csak a leishmaniasis fordult elő. Hazánkban ugyan a szúnyog megtalálható, azonban egyelőre elsősorban behurcolás során terjedhet a betegség, a szúnyogok –kórokozó hiányában- még nem terjesztik. Azonban a hatóságok egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy óvatosnak kell lenni, mert bármikor bekövetkezhet változás ebben a kérdésben. A szúnyogirtási tevékenységet ennek érdekében támogatni szükséges. A szúnyogcsípés okozta tünetek közé tartozik a hasmenés, láz, különböző bőrelváltozások, fekélyek, vérbő bőrfelszín alatti, csomók, duzzadt nyirokcsomók megjelenése. Kezelés nélkül a belső szerveket is károsodása is követheti a szúnyogcsípést. A fertőzöttséget a várandós kismamák is átadhatják magzataiknak.


A bőrférgesség:

Terjedésének fő felelősei a szúnyogok. A betegség elsősorban házi kedvenceinket, főleg a kutyákat érinti, azonban az emberek is megfertőződhetnek! Zoonozis betegségről van szó, a fertőzött állatról az emberre szúnyogcsípés útján terjedhet. Magyarországon tömegesen az utóbbi években jelent meg ez a szúnyogok által terjesztett betegség, amely megfelelő védekezés hiányában riasztó mértékben fertőz a négylábúak között, a fertőzöttség aránya közel 50%-os! Okozója a Dirofilaria repens nevű féreg, amely elsősorban a déli országokban volt eddig jellemző, azonban manapság már hazánkban is jelen van. A szúnyogok csípése során a vérbe juttatják a lárvákat, amik a csípést követően kb. fél év alatt fejlődnek ki. Sajnos ebben a lappangó időszakban a fertőzést ki sem lehet mutatni. E szúnyogok által terjesztett betegség általában csak véletlen nyomán derül ki, amikor egyéb orvosi beavatkozásra kerül sor. Azonban célzott vizsgálattal is kiszűrhető, ha odafigyelünk a veszélyre. A rendszeresen szúnyogirtást végző településeken ritkábban fordul elő bőrférgesség. Tünetei lehetnek a kemény viszkető csomók a bőrben, esetleg a mélyebb rétegekben. A gyakori vakaródzás miatt sokszor hiányzik a szőr az érintett területekről, ekcémás tünetek jelentkezhetnek. Emberek esetében csomók jelenhetnek meg az arcon, szem környékén, esetleg bizonyos belső szervekben (tüdő, máj).


Nyugat-nílusi láz
Az elmúlt kb. tizenöt évben megjelent a hazánkhoz közeli országokban is Romániában, Csehországban, Olaszországban, Oroszországban, és Francia-országban. A vírus a szúnyog csípése által jut a fogékony szervezetbe, az emberbe. Úgy tűnik, hogy az idősebbek között nagyobb a valószínűsége a lázas betegség, illetve a neurológiai szövődmény kialakulásának. Magas lázzal járó betegség formájában zajlik le, amelyhez borzongás, hidegrázás, fejfájás és rossz közérzet társul.


SZÚNYOGCSÍPÉSSEL TERJEDŐ SZÍVFÉRGESSÉG

A szívférgesség:
Ezt a betegséget a Dirofilaria immitis nevű féreg okozza, eredeti elterjedési területei: Amerika, Ausztrália, Japán és a mediterrán országok. Azonban a fokozatos felmelegedés miatt sajnos Magyarországon is előfordul. Terjedését a szúnyogok, a szúnyogcsípések teszik lehetővé. A szúnyogok hordozzák itt is a kórokozót, mely a szúnyogcsípés révén kerül a vérbe. Kb 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a férgek a szervezetben. Ahogyan a bőrférgesség esetében itt is elsősorban a négylábúak, főként a kutyák a legveszélyeztetettebbek. Azonban itt is a szúnyogcsípés áldozatul eshet az ember is! Szerencsére az emberi szervezetben felnőtt férgek nem alakulnak ki, azonban a jelen lévő lárvák vándorlása is okozhat kellemetlen és igen komoly tüneteket. Ez a betegség lényegesen ritkább, mint a bőrférges esetek, azonban több ilyen diagnózis is született már az elmúlt években. A férgek a gazdaállatban szaporodnak, minél kiterjedtebb a betegség annál több lárva vándorol a vérárammal a szívbe és a tüdő ereibe. A tünetek lehetnek gyengeség, nehéz légzés, véres vizelet, sokkos állapot, érelzáródás, tüdőembólia. Amennyiben nincs jelen túl sok féreg a szervezetben, csak fáradékonyság, bizonyos időközönkénti köhögés, esetenként nehézlégzés, lesoványodás lép fel a fertőzöttnél. A betegség kimutatása ebben az esetben is vérvizsgálattal történik. A szúnyogok terjesztette szívférgesség esetében talán még hangsúlyosabb a megelőzés, mint más parazitáknál, ugyanis a fertőzött egyedeknél már maga a gyógykezelés is komoly veszélyeket hordoz. (Az elhullott paraziták fokozott trombózisveszély forrásai.)

Szúnyogok által terjesztett Zika vírus:
Bár Magyarország egyelőre közvetlenül nem érintett, mégis nagyon jelentős vírusról van szó, az alábbi adatok fényében, oda kell rá figyelni! Először 1947-ben azonosították ezt a szúnyogok által terjesztett vírust. Az első emberi fertőzés 1968-ban történt Nigériában. Az amerikai kontinensen először 2014-ben ütötte fel a fejét. 2015 óta 1,5 milló fertőzést jegyeztek le Brazíliában, több mint 13 000 esetet Bolíviában. Az egészségügyi Világszervezet a 2016-os évre négymillió esetet prognosztizál csak az amerikai kontinensen!!! Egyelőre sem célzott kezelés, sem vakcina nem áll a rendelkezésünkre, amivel fölvehetnénk a harcot a fertőzéssel szemben. A vírus csak eddig 22 országban jelent meg, köztük több európai országban is. A vírus terjedésének elsődleges felelősei ezúttal is a szúnyogok. A szakemberek  a szúnyogok irtásban látják az egyik megoldást a fertőzések megelőzésére

 Elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog. A tünetek közé tartozik a fejfájás, láz, izomfájdalom, vöröses foltok megjelenése, szemviszketés. Ritkább esetben előfordul hányás, torokfájás, megdagadt testrészek. A betegség lefolyása általában enyhe, kb egy hét alatt biztosan elmúlik, esetleg ízületi fájdalmak maradhatnak vissza és húzódhatnak el. Az igazi veszély a kismamákat fenyegeti! Ez a szúnyogok által terjesztett betegség ugyanis mikrokefáliát, azaz kóros kisfejűséget – egyben agyi fejletlenséget okozhat a születendő gyermekeknél. Következménye a súlyos szellemi fogyatékosság, amennyiben egyáltalán életképesen születik a csecsemő. Brazíliában 2014-ben összesen maximum 150 ilyen esetet regisztráltak, 2015 októbere óta (5 hónap) pedig több mint 4000-et! Magyarországon a hatóságok szerint egyelőre nem adottak a széleskörű járvány feltételei. Azonban ha a többi szúnyogok által terjesztett betegség hazai előfordulását vesszük alapul, akkor nagyon is indokolt az óvatosság. Számos betegséget terjesztő szúnyogfaj sok-sok évig nem volt jellemző hazánkban, azonban a klimatikus változások révén napjainkban már sok szúnyogokhoz köthető betegség került itthon is kimutatásra

Szúnyogirtásra vonatkozó jogszabályok
A szúnyogok elleni védekezés jogi hátterét az egészségügyi törvény és a járványügyi rendelet biztosítja.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendeletből a szúnyogok elleni védekezésre a jogszabály 36., 38. és 39. §-a, valamint 4. mellékletének 2. pontja vonatkozik.

 Az 1999. évi. LXXI. törvénnyel módosított 1997. CLIV. évi törvény két szem-pontból meghatározó:
• a 73. § (1) bekezdése szerint:
A betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros, külön jogszabályban meghatározott rovarok és rágcsálók irtásáról a terület, épület tulajdonosának, illetve kezelőjének rendszeresen gondoskodnia kell.


 

 


 

 

.