SVÁBBOGÁRIRTÁS


 svábbogár

A svábbogarak   nindent megmásznak. Testükre sok sok kórokozó tapad, ezzel fertőzéseket okozhatnak. A svábbogárirtás feladatával bizzunk meg gyakorlott kártevőirtó szakembert.

A svábbogár aligha tartozik a legkedveltebb állatok közé. Ez a kártevő ízelt lábú miért éppen sváb?. A nem sváb németek gyakran élcelődnek a svábok rovására: rájuk fogják e faj elterjedését. Igaz, hogy – némi bocsánatkéréssel – nevezik orosznak (Russe, Russwurm), dánnak (Dane), sőt porosznak is (Preusse). Így felvetődhet a kérdés: milyen „nemzetiségű” valójában a svábbogár?
A csótányok – hiszen róluk van szó – a ma élő rovarok legősibb képviselői közé tartoznak. Földünkön ma mintegy háromezer faj él, és csak annyi közük van a bogarakhoz, mint az embernek a halakhoz... A csótányok jórészt a trópusok erdős vidékein (főképp Dél-Amerikában) élnek, de jut belőlük Európára is, csak jóval kevesebb. Hazánkban tíz fajuk él. A közönséges csótányna( Blatta orientalis) csak a népnyelv adta a svábbogár, konyhai sváb nevet. A német csótánynak már tudományos elnevezése (Blattella germanica) is egyértelműen a németekre utal.
Talán mondanunk sem kell: valójában semmi valóságalapja, semmi értelme sincs annak, hogy ezt vagy azt a csótányfajt melyik néppel hozzák kapcsolatba. Egyébként van amerikai csótány (Blatta americana), sőt még lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus) is, ez utóbbi a mi erdeinkben szintén előfordul. Így, ha arra a kérdésre nem válaszolhatunk is, hogy „milyen nemzetiségű” a svábbogár, azt felelősségünk teljes tudatában kimondhatjuk, hogy a németeknek és az oroszoknak annyi közük van az említett bogárhoz, mint például az angoloknak az angolkórhoz vagy a spanyoloknak a spanyolnáthához. Így szoktuk meg, a szó kialakulásán már nemigen törjük a fejünket.

Svábbogárirtás 06-20-9459090

KONTAKT

[csótányirtás] [poloskairtás] [hangyairtás] [darázsirtás] [bolhairtás] [kullancsirtás] [szúnyogirtás] [egérirtás] [kapcsolat] [referenciák] [haccp]