patkányirtásRágcsálóirtás

Patkányirtás megrendelése TEL: 06209459090

 A  patkányirtást betegséget terjesztő szerepük indokolja

A patkányirtás már igen régen elkezdődött, mégsem tudta az ember végleg legyőzni ezeket az okos állatokat. Szaktudással, megfelelő tapasztalattal rendelkező patkányirtó szakember segítségével megfelelőszintre csökkenthetjük számukat. A patkányirtási feladat csak rendszeres és  hozzáértő munkával lehetséges. Fontos a megfelelő szerelvény kiválasztása. A patkányirtó szerelvény akkor látja el feladatát ha a benne elhelyezett irtószerhez házállatok, illetéktelenek nem férnek hozzá! Ugyanakkor a patkányok ezekben az etetődobozokban biztonságban érzik magukat és zavartalanul fogyasztják a nekik felkínált Patkányirtó csalétkeket. Ezért a patkányirtásaink során az általunk gyártott patkányirtó szerelvényeket használjuk nagy eredményességgel. Megfelelnek a hatósági előírásoknak és az EU ajánlásainak. Patkányirtás előtt fontos terepszemlét tartani és felmérni azokat a pontokat ahova a szerelvények kihelyezésre kerülnek. A patkányirtást végző szakember már tapasztalatból is tudja hogy melyek azok a kritikus pontok ami az eredményes irtáshoz megfelelőek. Sokan használnak átlátszó fedővel ellátott patkányirtó dobozokat. Ezek a szerelvények  az ellenőrzést ugyan megkönnyíti de 20 éves szakmai tapasztalatunk szerint nem igazán megfelelőek. Miért is mondjuk ezt? Ezekbe a szerelvényekbe nem szívesen tartózkodik a patkány mert táplálkozása alatt nem érzi magát biztonságban. Hozzáértő patkányirtásban jártas szakember nem igen használja. Elengedhetetlen a jól megválasztott patkányirtó csalétek melyet a patkányirtás során a rágcsálók szívesen fogyasztanak. Cégünk a legkorszerűbb patkányirtó szereket használja munkája során.

Patkányok

Az igazoltan patkányok által terjesztett, betegségek közül a pestis, leptospirosis, trichinellosis, a rágcsáló kiütéses tífusz, patkányharapási láz és a vírusos hemorrhagiás láz a legfontosabb. Patkányirtás nélkül ezek a betegségek fenyegetik legjobban az emberiséget

 Pestis (dögvész)

A Yersinia pestis baktérium által előidézett betegség a patkányon élősködő bolhák (bármely embervért szívó faj, leggyakrabban a trópusi patkánybolha, Xenopsylla cheopis, de a nálunk honos, mérsékeltövi patkánybolha, sőt az emberbolha) közvetítésével terjed.

A kórokozó a bolha csípésekor kerül a szervezetbe. A betegség 2-6 na-pos lappangási idő után hirtelen magas lázzal, zavartsággal, deliriumig fokozódó nyugtalansággal kezdődik, a kórokozó a nyirokutakon haladva eléri a behatolási kapuhoz közeli, regionális nyirokcsomót és ott

elhalást okozkoz, amelyet vérzéses, gyulladásos ödéma vesz körül, ún. bubópestis fejlődik ki. Az így kialakult bubóból a folyamat továbbterjed. A megbetegedések egy részénél másodlagos tüdőpestis fejlődhet ki. A tüdőpestis epidemiológiai jelentősége az, hogy a beteg már cseppfertőzéssel is terjeszti a kórokozót, így a környezetében levő személyeknél (helyi elváltozások nélkül!) elsődleges tüdőpestis alakul ki.

A betegség felismerése típusos esetekben vagy járványban nem okoz nehézséget, de sporadikus, vagy atípusos formában jelentkezve a kórisme felállítása nem könnyű. A betegség antibiotikum időben megkezdett alkalmazásával gyógyítható, egyébként az életben maradás esélyei csökkennek.

Be- és kijelentésre kötelezett. A beteget a Fővárosi Szent László Kór-házban kell elhelyezni. Járványügyi laboratóriumi vizsgálat elvégzése kötelező.

Leptospirosis (iszapláz)

A kórokozók (a Leptospira interrogans fajok különféle szerotípusai és az ember számára különösen veszélyes Leptospira icterohaemorrhagiae) kivétel nélkül a bőr apró sérülésein át hatolnak az emberi szervezetbe.
A betegség általában 9-10 napos lappangási idő után, leptospirémia ré-vén, enyhébb formában lázat, fejfájást, végtagfájdalmat, majd néhány nap múlva meningeális és vesetüneteket okoz. Súlyos, rosszindulatú formájában (Leptospirosis maligna, Weil-féle betegség), gyakran halálos kimenetű máj- és vesekárosodást, sárgaságot és vérzéseket idéz elő. Időben kezdett antibiotikummal gyógyítható.
Be- és kijelentésre kötelezett. Járványügyi laboratóriumi vizsgálat elvég-zése kötelező.
A megbetegedés terjesztésében és fennmaradásában a patkányoknak kiemelt jelentősége van, amelyek – anélkül, hogy megbetegednének! – a kórokozók természetes gazdái és fenntartói. Az ember a patkányok vizeletével való közvetlen érintkezéssel, vagy valamilyen közvetítő
anyaggal (víz, nedves föld, iszap), többnyire fürdés alkalmával fertőződik, illetve fertőzött helyen (csatornában, kikötőben, bányában, rizsföldeken) dolgozva van kitéve a fertőzés veszélyének.
A megelőzésben a rágcsálóirtás  különösen fontos szerepet játszhat.

Trichinellosis (fonalóckór)


Különféle fonalférgek, nematodák (elsősorban az izomtrichinella, Trichinella spiralis) által előidézett betegség. Általában 7-10 napos lappangási idő után az elfogyasztott, fertőzött húsból az emésztőnedvek hatására a lárvák a tokjukból kiszabadulnak, majd nemi érésük után a megtermékenyített nőstény a bélfalba fúrja be magát. Itt egy héten belül 1 500-2 000 eleven lárva születik, ezek a véráramba kerülve az egész szervezetet elárasztják, végül a harántcsíkolt izomzatba hatolnak be.
Kezdetben enterális tünetek jelentkeznek, majd magas láz mellett izom- és izületi fájdalom lép fel, a légző- és a rekeszizom érintettsége miatt pedig felületes légzés alakul ki. Toxikus idegrendszeri tünetek és a myocardium károsodása is észlelhető. A klinikai tünetek kialakulása és a beteg kilátásai a szervezetbe kerülő férgek számától függ.
A betegség jól gyógyítható. A diagnózis korai felállítását a kórelőzmény alapos feltárása, esetleg a féreg lárváinak a fogyasztott húsból történő kimutatása elősegíti.
Be- és kijelentésre kötelezett. Járványügyi laboratóriumi vizsgálat elvég-zése kötelező.
A fertőzés forrása a kórokozóval fertőzött sertés és vaddisznó, amelyekből a fonalféreg a fertőzött hús vagy húsárú nyersen vagy elégtelenül főzött-sütött állapotban való fogyasztáskor jut az emberi szervezetbe.
A betegség terjesztésében és fennmaradásában a patkányok kiemelt je-lentőségűek. A szemétbe kerülő, fertőzött (trichinellás) hústól a patká-nyok fertőződnek, közöttük a betegség elsősorban úgy terjed, hogy a patkányok egymást és elhullott társaikat gyakran szétmarcangolják, felfalják. A sertések és vaddisznók pedig a fertőzött patkány, vagy ürülékének elfogyasztása révén fertőződnek.
A megelőzésben az állategészségügyi intézkedéseken és a fogyasztók tájékoztatásán kívül a Patkányirtásnak és az irtáskor elhullott patkányok összegyűjtésének van jelentősége.

 

csótányirtás] [poloskairtás] [hangyairtás] [darázsirtás] [bolhairtás] [kullancsirtás] [szúnyogirtás] [egérirtás] [kapcsolat]

[patkány dobozok ]        [haccp]

Vissza a főldalra