Csótányirtás megrendelése Tel 06209459090

                 

Amerikai kutatók megállapítása szerint a rovarok párosodásában kulcsszerepet játszó hormon rövidítheti meg az egyedek várható élettartamát. A furcsa jelenség az emberre is igaz lehet.
   Jens Rolff és Michael Siva-Jothy (
University of Sheffield , Nagy-Britannia) a házi lisztbogárral ( Tenebrio molitor ) végezték kísérleteiket. Megállapították, hogy egy a párosodás után felszabaduló hormon hátrányosan érinti egy olyan enzim aktivitását, amely alapvető szerepet tölt be az immunrendszer normális működésében.
(Konkrétan az ún. juvenilis hormonról, egy kulcsfontosságú reproduktív hormonról van szó, amely a fenol-oxidáz enzim szintjét a vizsgált egyedekben kevesebb mint felére csökkentette a szűz egyedek enzimszintjéhez képest.)
   A bogarak ezért fogékonyabbá válnak a fertőzésekre, s kisebb esélyük marad a hosszú életre. A legrosszabb kilátásokkal a legtöbbet párzó - vagyis evolúciós értelemben a legnagyobb sikerre számító - egyedek rendelkeznek e tekintetben. A maga módján logikus is a dolog: a szaporodási kötelezettségeiknek már bőveneleget tevő egyedekre genetikai értelemben már nincs szükség.
   Régóta tudják, hogy a rovarok párosodása megrövidítheti az élettartamot, ám most először derült fény a háttérben álló okok egyikére. A kutatók szerint ugyanez a mechanizmus más élőlények, így az ember esetében is jelen lehet, és segíthet annak magyarázatában, miért terjed számos betegség igen könnyen szexuális úton. Az evolúciós magyarázat azonban természetesen nem alkalmazható direkt módon.
   A felfedezés gyakorlati jelentősége, hogy a rovarirtás a párzási időszak alatt lehet a leghatékonyabb, amikor az állatok ekkor a legkevésbé ellenállóak a mérgekkel szemben.

                                                  A nőstény csótányok a gyenge hímeket kedvelik


Kamaszkori alaptörténet: akadozva kifejezett, gyengéd szerelem bontakozik ki egy érzékeny fiú és egy erőszakos partnerének elnyomásában élő gyönyörű nő között. Ezt a forgatókönyvet követi a tanzániai csótány (Nauphoeta cinerea) szerelemi élete is.
A nőstény csótányok a társadalmi ranglétra alján elhelyezkedő hímeket kedvelik. Ezt a hatalmi helyzetben lévő, domináns hímek nagyon rossz néven veszik, és erőfölényük révén mindent megtesznek a számukra méltatlan helyzet ellen. A nőstények ezért arra törekszenek, hogy mihamarabb nászra lépjenek az alacsonyabb rangú hímmel, és sietve lepetézzenek.
Brit kutatók megfigyelték, hogy a csótány nőstények hajlandóak rangon alul párosodni, csak hogy elkerüljék az erősebb, agresszív hímek által okozott sérüléseket. A hím csótányok valamennyien illékony kémiai anyagokat, úgynevezett feromonokat termelnek, egyedenként különböző mértékben. A nőstényeket az érzékelt illatanyagok alapján választják ki párjukat. Érdeklődésüket úgy hozzák tudomásukra, hogy egy kis homokot rúgnak a kiválasztott hím fejére.
A nőstények arra is képesek egy eddig még ismeretlen mechanizmus alapján, hogy utódaik ivararányát meghatározzák, és az University of Manchester zoológusai szerint sokkal kevesebb hím utódot hoznak létre, azért, hogy a hímek közötti versengést limitálják a következő nemzedékben, és ezzel saját fiaiknak adjanak nagyobb esélyt a szaporodásra.
Elisabet Forsgren, a göteborgi egyetem viselkedés-ökológusának egy apró tengeri halfajon, az oldalfoltos gébeken (Gobius minutus) végzett megfigyelései is azt támasztják alá, hogy a nőstények az alacsonyabb rangú hímeket választják, mert azok jobb apának bizonyulnak, mint domináns, agresszív társaik. Forsgren szerint nagyon érdekes és újszerű a felfedezés, hogy a csótányok, bár más okból, de hasonlóan viselkednek, mint a gébek. A svéd kutatónő most azt vizsgálja, mi okozza azt, hogy a gyengébb hímet választó anyák utódai között kevesebb a hím. "Az emberek általában kész ténynek tekintik azt, hogy a nőstények a domináns hímeket kedvelik"- állítja. "Ugyanakkor számos állatfaj, a molylepkétől kezdve a madarakon át a szalamandrákig nem ezt teszi."
A hímeket és a nőstényeket a párválasztásban meglehetősen különböző motivációk vezetik. A közös cél megvalósítása érdekében ezért a legkülönfélébb eszközök jöttek létre a szex evolúciója során, amelyekkel a két nem fortélyosan manipulálhatja egymást.
A brit kutatócsoportot vezető Allan Moore szerint mivel a hímek versengése megelőzi a nőstények választását, a domináns csótány hímek bántalmazással akadályozzák meg gyengébb társaikat a feromon-termelésben, és igyekeznek fizikailag is távol tartani őket a nőstényektől. Ennek ellenére az esetek közel felében a nőstényeknek sikerül a gyengébb hímekkel párosodniuk. A Nauphoeta cinerea eredeti élőhelyén, Tanzániában még nem végeztek megfigyeléseket a kutatók, az afrikai csótányfaj viselkedését eddig csak fogságban tanulmányozták. Ezért azt nem lehet tudni, hogy vajon a természetben is a gyengébb hímeket kedvelik-e a csótány nőstények, és hogy milyen a természetes ivararány az utódok között. 

vissza a főoldalra